První ve vesmíru upečená potravina se stává součástí muzejní sbírky
Dle všeho je i po letech stále čerstvá a bez známek znehodnocení
Dali byste si takovou pochoutku?
Národní muzeum letectví a kosmonautiky v americké Virginii přivítalo nový příspěvek do své sbírky. Konkrétně se nejedná o nic menšího než veleznámou sušenku, jež byla před více než pěti lety upečena astronauty na Mezinárodní vesmírné stanici. Co však může být pravdy na její údajné netknutosti a stavu?
Čerstvá i po letech
Výzkum možnosti přípravy plnohodnotných potravin mimo planetu Zemi je stále takřka na samotném počátku a astronauti tak budou muset ještě nejméně několik let vydržet o standardním instantním jídelníčku. Čestnou výjimkou, potvrzující pravidlo, je však na tomto poli již prakticky legendární „vesmírná sušenka“, která před téměř pěti lety úspěšně připravila posádka Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Ta se po letech opět hlásí o pozornost, jelikož byla dle nejnovější zpráv, umístěna do muzea.
Konkrétně se pak jedná o Virginské Muzeum letectví a kosmonautiky Stevene F. Udvar-Hazyho ve městě Chantilly. Hlavní kurátorka muzea, Jennifer Levasseur uvádí, že ona sušenka po letech neztratila konzistenci ani charakteristickou vůni významně se podobající své předloze v podobě klasických DoubleTree Cookie. „Přála bych si, aby byla možnost nasát vůni této unikátní sušenky, dostupná pro každého,“ dodává.
V případě, že by však bylo něco takového pro širokou veřejnost možné, by mohl být tento unikátní artefakt ohrožen vlhkostí a s tím související plísní. „Vesmírná sušenka“ tak bude vystavena v původním silikonovém obalu, jenž bude navíc obklopen vzduchotěsnou a vodotěsnou, průhlednou krabicí.
Jak víme, sušenka byla darována společnostmi Hilton, Nanoracks a Zero-G Kitchen, jež se v rámci potřebného výzkumu a zajištění technologií podílely na její tvorbě. Na ISS totiž pochopitelně nebylo možné jednoduše zapnout nám dobře známou troubu a péct. Sušenka tak byla až na několikátý pokus upečena pomocí speciálního topného, válcového aparátu a již zmíněného silikonového obalu. Po návratu na zem v roce 2020 byl výrobek důkladně zamrazen.
Tato na první pohled obyčejná sušenka tak nyní představuje pokrok a jakýsi pohled do budoucnosti života ve vesmíru, jenž bude ještě dlouhou dobu inspirací pro naše snažení na poli tvorby a přípravy potravin ve vesmíru. Tuto skutečnost pak ještě umocňuje fakt, že bude sušenka umístěna přímo u vchodu do vesmírného hangáru Jamese S. McDonella, kde bude na odiv všem příchozím návštěvníkům.