Tamní úřady schválili konzumaci uměle vyrobeného masa
Nikde jinde v EU toto možné zatím není
Nizozemsko se přidalo k dalším zemím, jako jsou Singapur či USA, kde je možné jíst živočišné maso vyrobené v laboratoři. Stalo se tak prvním státem v Evropské unii, který ochutnávky takto připraveného masa nějakým způsobem právně ošetřil.
Nizozemsko určuje trend v potravinářském průmyslu
Ve středu 5. července se nizozemská vláda usnesla na souboru podmínek, které umožňují, aby se uměle vypěstované maso mohlo v zemi jíst a ochutnávat. Pro laboratoře, které maso vyrábějí, otevírá toto rozhodnutí zcela nové možnosti, jak svůj produkt dostat k zákazníkovi a získat od něj zpětnou vazbu.
Nizozemci byli v této oblasti vždy průkopníky a v zemi vzniklo už několik startupů a laboratoří, které dokáží maso vypěstovat a dosáhnout vysoké úrovně kvality. Není tak divu, že si mnoho z nich tuto změnu pochvaluje a vítá ji. Mezi nejznámnější patří napříklady firma Meatable či Mosa Meat.
Syntéza živočišného masa v laboratoři si postupem času získala mnoho příznivců hned z několika důvodů. Při výrobě tohoto masa není nutné chovat velké množství dobytka, který značně přispívá k produkci skleníkových plynů a tím pádem klimatické změně. Jiné skupině lidí se například zamlouvá, že při procesu zvířata netrpí narozdíl od klasické porážky.
Než se však začneme s masem z laboratoře setkávat každý den, budou muset vědci doladit ještě několik detailů, mezi něž patří především cena a chuť. Produkce je zatím velmi drahá (ačkoli cena klesá) a mnoha lidem, kteří maso zkusili, nijak zvlášť nechutnalo. Nicméně krok nizozemské vlády nástup tohoto trendu nepochybně uspíšil.