Nový startup vytváří živočišné tuky skrze termochemické procesy
Mlékárenský průmysl tak možná čeká menší revoluce
O co však konkrétně jde?
Miliardář a podnikatel Bill Gates se před nedávnem na svém osobním blogu rozepsal o novém ambiciózním startupu Savor, jenž si klade za cíl nejen snížit ekologické dopady potravinářského průmyslu, ale také podpořit bezpočet chudých oblastí napříč celým světem. Dosáhnout toho pak hodlá skrze produkci náhražek živočišných tuků, tvořených za pomoci termochemických procesů pouze z oxidu uhličitého a vodíku. Může však podobný projekt v dnešní době uspět?
Máslo, které stvořila věda
Ekologický a k přírodě šetrný přístup je v současnosti jedním ze stěžejních prvků celé řady světových společností, počínaje řadovými výrobci chytrých telefonů a konče agenturami, zabývajícími se vývojem orbitálních zařízení. Samozřejmě je však nutné brát v potaz, že cílem každé z nich nemůže být snižování dopadů technologické produkce a mnohé se tak zaměřují na řešení bezpočtu ostatních ekologicky orientovaných problémů. Jednou takovou je kupříkladu neoddiskutovatelně ambiciózní začínající startup Savor, jenž skrze svůj inovativní a novátorský přístup hodlá zatočit s emisemi, produkovanými potravinářským a hospodářským průmyslem.
Dle oficiálního blogu předního obdivovatele a investora Billa Gatese je jeho hlavním cílem vytvářet potraviny za pomoci umělých živočišných tuků, jejichž produkce nebude zdaleka tak náročná na životní prostředí jako mlékárenský průmysl či výroba rostlinných alternativ. Společnost se totiž rozhodla ke zcela jinému přístupu, jenž zahrnuje napodobování atomárních řetězců tuků s využitím termochemických procesů. Ty pak zahrnují odebrání oxidu uhličitého ze vzduchu a vodíku z vody, jejichž zahřátím a oxidací dojde k postupnému oddělení mastných kyselin a formulaci samotného tuku.
Savor tak v první zveřejněné ukázce představil svou vlastní variaci umělého másla, které je takřka k nerozeznání od skutečného. Hodlá proto dále pokračovat a postupně představit laboratorně vytvořené varianty mléka, sýrů, zmrzliny, masa, či olejů.
Sám Bill Gates považuje cíle startupu za průlomové především díky jeho potenciálu v budoucím boji proti emisím skleníkových plynů. Jak totiž známo, dle studie Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) jsou jen hospodářská zvířata (klíčová například pro masný a mlékárenský průmysl) zodpovědná za až 14,5 % jejich produkce. „Myšlenka přechodu na tuky a oleje vyrobené v laboratoři se může zpočátku zdát zvláštní,“ napsal Gates. „Jejich potenciál výrazně snížit uhlíkovou stopu je však nedozírný. Využitím osvědčených procesů a technologií se tak opět dostáváme o krok blíže k dosažní našich klimatických cílů.“
Přes všechna zmíněná pozitiva však takto rozsáhlý a ambiciózní projekt čeká ještě velmi dlouhá cesta. Nejen že je totiž nutností přesvědčit světovou populaci o výměně klasických potravin za ty laboratorně vytvořené, ale také pracovat na optimalizaci výrobního procesu a s tím souvisejícím poklesu ceny. Nepopiratelně se ovšem jedná o něco zcela výjimečného a revolučního, co nás může přiblížit ke snu o zdárné a čisté budoucnosti.